Kedves Látogató!

 

Üdvözöljük Magyarország Pristinai Nagykövetségének honlapján!

 

Hazánk az elsők között ismerte el a Koszovói Köztársaság függetlenségét és immár több mint másfél évtizede működik magyar nagykövetség Pristinában.

 

A magyarok és az albánok közti történelmi kapcsolatokon - Hunyadi János és Szkender bég szövetsége, Apponyi Géraldine albán királyné – túl, Magyarország napjainkban is folyamatos támogatást nyújt Európa legfiatalabb országának. Ez idő szerint is több mint 400 magyar katona szolgál a békefenntartó KFOR kötelékében; illetve több mint 300 koszovói fiatal kapott Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, melynek segítségével hazánkban tanul. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a koszovói albánok barátként tekintenek a magyarokra.

 

De nemcsak a többségi albánok, hanem a Koszovóban élő kisebbségek is; mivel hazánk következetesen kiáll amellett, hogy minden többnemzetiségű állam köteles elősegíteni kisebbségei boldogulását szülőföldjükön.

 

Nagykövetségünk elkötelezett a kapcsolatok bővítése és erősítése iránt Magyarország és Koszovó, a magyarok és a koszovóiak között. A magyar állampolgárok és üzletemberek érdekeinek védelme mellett, munkánkkal elősegítjük a politikai- és gazdasági együttműködés elmélyítését, a kulturális- és a személyes kapcsolatok erősítését.

 

Honlapunk célja, hogy könnyen hozzáférhetővé tegye a Koszovóval és a magyar-koszovói együttműködéssel kapcsolatos ismereteket. Amennyiben további információra vagy segítségre van szüksége; kérjük, lépjen kapcsolatba a nagykövetséggel. A magam és munkatársaim nevében is ígérem, hogy a legjobb tudásunk szerint segítünk majd Önnek!

 

Bozsik Béla nagykövet