3 Jun

Kovács Gergely zongoraművész szólóestje a „Cziffra100” keretében

a Pristina-i Chopin Fesztiválon

 

A Cziffra Emlékév és a Kosovo Chopin Association közös koncertje

Koszovó, Pristina, New Amphitheatre of University Library 2021. június 10. (csütörtök), 19.00 óra

 

A Cziffra György-emlékév határokon átívelő összefogásának egyik résztvevője a koszovói Chopin Piano Fest, amely évek óta jó kapcsolatot ápol a magyar művészvilággal. A több mint egy évtizedes múlttal bíró pristinai rendezvény minden évben világsztárokat lát vendégül, egyik fontos célkitűzése pedig az, ami Cziffra Györgynek is szívügye volt: támogatni a fiatal tehetségeket. Egyik idei művészük a magyarországi Cziffra Fesztivál 2020-as Tehetség-díjasa, a Junior Prima Díjas Kovács Gergely zongoraművész, aki – bár nemrég szerezte oklevelét a budapesti Zeneakadémián – máris számos szakmai elismerést, hazai és külföldi koncertsikert tudhat magáénak. Műsorán a zenetörténet hírhedt rögtönzőművészeinek darabjai sorakoznak: közkedvelt slágerművek és ritkán hallható különlegességek, amelyeket az inspiráció láthatatlan és végtelen fonala fűz össze. Koncertjét követő napon a művész mesterkurzust is tart a Pristinai Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak.

„Bach hátrahagyott életműve által az egyik legnagyobb tanítómestere volt az érett Lisztnek, Chopin pedig még az ifjú években, a párizsi szalonok világában vezette őt a poétikus tartalom és előadásmód addig járatlan útjaira. Így hagyományozódik tovább és hat akár évtizedek vagy évszázadok múlva is egy művész munkássága, ahogy Cziffra György művészetszemlélete is a mai napig élő, kitapintható.” (Kovács Gergely zongoraművész)

A Cziffra Fesztivál 2017-ben alapította díjait, az erkölcsi és anyagi hozzájárulás mellett fontos célkitűzés, hogy  fellépési lehetőségeket is biztosítsanak a fiataloknak. Kovács Gergely zongoraművész a Cziffra Fesztivál Tehetség-díját nyerte el 2020-ban, amelyet minden évben két 32 év alatti kimagasló tehetségű fiatal művész vehet át a rangos szakemberekből álló zsűri döntése alapján. Kovács Gergely rendszeres fellépője klasszikus zenei fesztiváloknak, számos alkalommal koncertezett külföldön is, így Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Erdélyben, Indonéziában és 2019-ben a New York-i Carnegie Hallban. 2010-ben harmadik díjat nyert Szerbiában az Isidor Bajic Nemzetközi Zongoraversenyen, 2015-ben a World Piano Teachers Association nemzetközi zongoraversenyén nagydíjat nyert, 2017-ben pedig a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasaként koncertezhetett. 2018-ban a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen 2. díjat nyert (első díj nem került kiosztásra), ugyanebben az évben Junior Príma díjjal jutalmazták és a Bank of China ösztöndíjasa közé választotta. 2019-ben Fischer Annie ösztöndíjjal jutalmazták. 2019-ben a Pennsylvania-i Lancaster International Piano Festival ösztöndíját kaphatta meg. Sikeres szólókarrierje mellett szenvedélyes kamarazenész is.

2021. június 10. (csütörtök), 19.00 óra -Koszovó, Pristina,

New Amphitheatre of University Library,Chopin Festival Pristina - Kovács Gergely zongoraestje

 Bach - Busoni: Chaconne, Liszt: h-moll szonáta S. 178.,  *** 
Chopin: b-moll scherzo Op.31, Chopin: Esz-dúr keringő (Grande Valse Brillante), Op.18
Chopin: Asz-dúr keringő, Op.34. No. 1, Chopin: e-moll keringő, Op. posth, Liszt: Mefisztó-keringő No. 1

 

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

 

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

 

Sajtókapcsolatok: Hegedűs Anna, sajto@cziffrafesztival.hu, +36 30 565 8442