Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza.

OMÉK - Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár
 

Ha mezőgazdasággal foglalkozol vagy az élelmiszeripar területén tevékenykedsz, akkor nem kérdés, hogy ott a helyed kiállítóként az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron, azaz az OMÉK-en .

Biztos lehetsz abban, hogy ezen a már tradicionálisnak számító eseményen mindenkit megtalálsz aki számít, legyen az kistermelő vagy nagyobb cég. Ha úgy döntöttél, hogy 2021-ben te is képviseltetnéd magad ezen a rendezvényen, akkor ebben a bejegyzésben minden fontos információt megtalálsz, amit kiállítóként tudnod érdemes.

Mi az OMÉK kiállítás?

OMÉK kiállítás

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Magyarország legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint száz éves múltra tekint vissza és rendszerint a Hungexpo Budapesti Vásárváros területén kap helyet.

A szakmai konferenciákkal és versennyel tarkított kiállításra a hazai agrárium és élelmiszeripar képviselői mellett számos külföldi szakmabeli is érkezik, így kitűnő lehetőség ez a vállalkozás felvirágoztatására és a kapcsolatépítésre egyaránt.

Mikorra nyúlik vissza története?

Egy igazán szép kort megélt eseményről van szó. Összességében tekintve a magyar mezőgazdasági kiállítások története az 1800-as évekig nyúlik vissza. Többek között gróf Széchenyi István is szervezett úgynevezett „állatmutatást”, amelyet követően rendszeressé váltak a hasonló események, amelyek arra voltak hivatottak, hogy összekössék a termelőket a fogyasztókkal.

Az első OMÉK-et, vagyis a rendezvény ősét 1948-ban hívták életre. Az országos vásárokat először évente, majd 1960 után két-háromévente, később pedig ötévente rendezték meg. Az időtartamuk is folyamatosan változott, volt ötnapos de kéthetes időtartamú esemény is.

A kiállítás neve 1970-től változott hivatalosan Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK). A kiállítás helyszíne a II. világháborút követően hagyományosan Budapesten az Albertirsai út, Pongrác úti kiállítási és tenyészállatvásár telep volt, egyetlen alkalmat kivéve, 1996-ban. A kiállítás ekkor Gödöllőn került megrendezésre.

Nagy múltra visszatekintő eseményről van szó. Nem véletlen, hogy a szakmán belül igen komoly jelentőséggel bír ez a kiállítás és vásár.

Hol rendezik az eseményt, hogyan lehet megközelíteni?

Az OMÉK helyszínét ma már minden alkalommal a Hungexpo adja. Vonattal Kőbánya-felső vasútállomás felől közelíthető meg, de a kiállítás ideje alatt az Örs Vezér teréről induló 10-es busszal is eljuthatsz ide-Gyalogosan a Pillangó utca M2-es metrómegállótól kell besétálni. A Népszínház utcától a 37-es villamos is ide hoz, a Pongrác út megállónál kell leszállni. Autóval megközelíthető a Kerepesi út vagy a Fehér út felől.

Parkolásra a fizetős parkolókban az Albertirsai úton vagy a vásár területén van lehetőség. Kiállítóként érdemes olyan parkolót választanod, amely a legközelebb van a standodhoz, így sok plusz kilométert megspórolhatsz magadnak az itt töltött napok folyamán.

Ki és milyen feltételek mellett lehet kiállító?

Ezen a rendezvényen hatalmas terület, 40 ezer négyzetméter áll rendelkezésre a kiállítók számára, hogy megmutassák magukat. Helye van itt kistermelőknek, őstermelőknek, családi gazdálkodóknak, kis- és középvállalkozásoknak, valamint nagyüzemi agrár- és élelmiszeripari cégeknek is. A kistermelők számára a termékek árusítására is van lehetőség, természetesen előre egyeztetett feltételek szerint.

Jelentkezni az OMÉK oldalán található jelentkezési lappal lehet.

Milyen előnyökkel jár ha valaki kiállít az OMÉK-en?

Ha itt jelen vagy kiállítóként, biztos lehetsz abban, hogy a szakmán belül rövidesen megismerik a nevedet. Itt mindenki részt vesz, aki bármilyen szempontból kötődik a mezőgazdasághoz vagy az élelmiszeriparhoz. Szintén nagy előny, hogy az OMÉK első napja rendszerint egyben szakmai nap is.

Ez egy olyan tematikus nap, amikor a legnagyobb piaci szereplők is ellátogatnak a helyszínre és elmondják az elmúlt néhány évben szerzett tapasztalataikat.

Legutóbb, a 2019-es kiállításon például kiemelt téma volt a a fiatalítás, a generációváltás, de foglalkoztak élelmiszertechnológiai és -biztonsági kérdésekkel is. Szintén érdekes és sokakat érintő téma volt, hogyan lehet minőségi munkaerőt találni a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. Ezeknek a szakmai programoknak a részét képezik az üzletember találkozók is, amelyek végig kísérik majd az egész rendezvényt.

Annyira összetett szakmai rendezvényről van szó, ahol nagyon sokat nyerhetsz kiállítóként. Emellett a gyerekeket is egyre inkább igyekeznek közelebb hozni a mezőgazdasághoz, vagyis a legfiatalabbakat is megfoghatod tevékenységeddel vagy termékeiddel ezen a helyen.

Milyen neves kiállítókkal lehet itt találkozni, milyen kapcsolatokat lehet építeni?

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar képviselői mellett lehetséges külföldi partnereknek is helye van az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron, vagyis ha létezik kapcsolatépítésre alkalmas hely, ez mindenképpen az.

A 2019-es eseményen például az OMÉK partnerországa Marokkó volt, vagyis Európán is átível a jelen levők köre. A tavalyi kiállításon résztvevők megismerhették ennek az országnak a mezőgazdasági tevékenységeit is.

A programok úgy vannak összeállítva, hogy a résztvevőknek lehetőséget biztosítsanak arra, hogy megmutassák és megmérettessék magukat az agrárium vagy az élelmiszeripari valamely területén.

Ennek az egyik része, hogy számos kategóriában adnak át díjakat a fentebb említett területek valamelyikén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozásoknak. A szakmai programok és maga a kiállítás pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy megfelelő kapcsolatokat építs a vállalkozásod számára.

Milyen a standok kialakítása, mire kell figyelni?

Fontos tudni ha kiállítóként érkezel a helyszínre, hogy ezen a helyen a pult mögötti rész számít csak saját területnek, amely kb. 1,5 métert jelent. Itt hátfal található, oldalirányban csak ki-be járásra szolgáló tér van a pultos kiállítók között a szőnyeges területen.

A regisztrált kiállítók igényelhetnek zárható, polccal ellátott pultot és két széket a pult mögött. A pultra 50×50 centiméteres logó-táblát, a hátfal egyik egységére egy 95×140 cm-es céges grafikát van lehetőség elhelyezni. A saját rendelkezésre álló területen és felületen saját dekorációt is ki lehet tenni, vagyis akár ropp-up-okban is gondolkozhatsz.

Ha szeretnéd, hogy a standod látványos és esztétikus legyen, érdemes mielőbb elkezdened megtervezni azt. A megjelenés és a kényelem egyaránt lényeges szempontok egy olyan helyen, ahol több száz hasonló vállalkozás van jelen pultokkal.

Ha nem vagy biztos abban, hogyan kellene ehhez hozzáfogni vagy mire lenne szükséged, akkor érdemes ehhez szakmai segítséget kérni. Ha szeretnél igazán profi segítséged a standok kivitelezéséhez, akkor a MaRo Cad Kft.-re bátran rábízhatod a tervezést és a megvalósítást is egyaránt.

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen kiállításról van szó?

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró, szakmai konferenciákkal és versenyekkel tarkított agrárgazdasági rendezvénye.

Hol rendezik meg?

A több mint 100 éves múltra tekint vissza és rendszerint a Hungexpo Budapesti Vásárváros területén kap helyet az Albertirsai úton.

Ki lehet kiállító?

Helye van itt kistermelőknek, őstermelőknek, családi gazdálkodóknak, kis- és középvállalkozásoknak, valamint nagyüzemi agrár- és élelmiszeripari cégeknek is. A kistermelők számára a termékek árusítására is van lehetőség, természetesen előre egyeztetett feltételek szerint.