Hatósági erkölcsi bizonyítványt, állampolgárságtól és lakóhelytől függetlenül, bármely természetes személy kérelmezhet, azonban kizárólag a saját adataira vonatkozóan. Amennyiben ezt személyesen kívánja megtenni, abban az esetben személyazonosságot útlevéllel, vagy személyigazolvánnyal igazolni kell, emellett erkölcsi bizonyítvány igénylő lapot is ki kell tölteni. Kérelem benyújtására előzetes időpont egyeztetés alapján kerül sor, időpont az időpontfoglaló rendszeren keresztül kérhető.

Ugyanakkor a kérelem elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is benyújtható, magyarországi címre való postázással, ebben az esetben nincs díja az eljárásnak. Ha még nincs ügyfélkapu regisztrációja, a nagykövetségen ezt is elintézheti.

Amennyiben a külképviseleten keresztül történik az igénylés és itt is szeretné felvenni az erkölcsi bizonyítványt, az eljárás díja 60 EUR, valamint amennyiben az ügyfél azt kéri, az irat fordításának díja 45 EUR.

Ha a kérelmet az ügyfél a külképviseleten nyújtja be, de a postázást egy magyarországi címre kéri, csak a külképviseleten való benyújtás díját (40 EUR) kell megfizetni. A díjtételek kiegyenlítése bankkártyával történik. (A közölt díjtételek tájékoztató jellegűek, az aktuális költségekről a Díjtáblázat menüpontban tájékozódhat.)