Tisztelt Látogató!

 

Köszöntöm Magyarország Pristinai Nagykövetségének honlapján! Hazánk már több mint egy évtizede tart fenn külképviseletet a Koszovói Köztársaság fővárosában. A 2008-as függetlenségi nyilatkozat óta én vagyok a negyedik nagykövet, akit Magyarország Köztársasági elnöke, Áder János ebbe a közel kétmilliós fiatal államba akkreditált. Hazánk nagyköveteként munkatársaimmal együtt kiemelten fontosnak tekintjük, hogy minden érdeklődő magyar állampolgár számára pontos információt nyújtsunk az itteni helyzetről, támogassuk az idelátogató üzletembereket, illetve – szükség esetén - konzuli segítségben részesítsük a Koszovó területén bajba jutott honfitársainkat.

 

Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy a Koszovói Köztársaságban barátnak tekintik a magyarokat. Hunyadi János és Szkender bég öt és fél évszázaddal ezelőtti katonai szövetségére a mai napig büszkén emlékeznek az itteni albánok, akik a lakosság több mint 90%-át teszik ki.

Minden albán barátunk által jól ismert, hogy az albánok első, és eddig egyetlen királynéja a magyar származású gróf Apponyi Géraldine (1915-2002) volt.

A szimpátiához nagyban hozzájárul, hogy Magyarország igyekezett támogatást adni a nehéz helyzetben lévő koszovói népnek és országukat az elsők között ismertük el 2008 márciusában. Az ország 1999-2009 között ENSZ igazgatás alatt állt, és jelenleg is közel 3.500 – köztük mintegy 400 magyar – békefenntartó KFOR katona állomásozik itt.

 

Ez a mintegy három magyarországi megye nagyságú ország nemcsak több turisztikai látványosságot, hanem előnyös üzleti lehetőségeket is rejteget. Aki tesz egy sétát például Prizren városában vagy meglátogatja az ipeki kolostort, esetleg megkóstolja a helyiek étkeit, és borát, valószínűleg nem fog csalódni. Az ország biztonságos, de azt javaslom, hogy beutazás, illetve különösen a szakmai-üzleti kapcsolatépítés esetén megfelelő körültekintéssel járjon el, kísérje figyelemmel a honlapunkon található utazási tanácsainkat.

Minden magyar honfitársunknak, aki a Koszovói Köztársaságba látogat, uticéljának megfelelően sikeres üzleti, vagy egyéb tárgyalásokat, és jó kikapcsolódást kívánok magam, és munkatársaim nevében is. Legjobb tudásunk szerint igyekszünk majd Önnek segítségére lenni a tájékozódásban!

 

Dr. Bencze József

      nagykövet