Dr. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára és Dr. Bencze József Magyarország koszovói nagykövete hivatalosan is megnyitotta Prizrenben az első koszovói Magyar Tiszteletbeli Konzulátust.

A megnyitó ünnepségen részt vett és beszédet mondott Emília Rexhepi miniszterelnök-helyettes, Kresnik Ahmeti külügyminiszter-helyettes, Antigona Bytyqi, a Prizreni város Közgyűlésének elnöke.
 
 
Irfan Daullxhiu tiszteletbeli konzul a régióban kifogástalan hírnévvel és kiváló kapcsolatokkal rendelkező ismert kardiológus, kinevezése Magyarország jelenlétének megerősödését és az új együttműködési területek iránti nyitottságot mutatja.
 
Magyarország tiszteletbeli konzuljának fő feladata a gazdasági együttműködések elmélyítése a két ország üzleti köreinek kapcsolatain keresztüli, a kulturális és oktatási együttműködés további elősegítése, valamint a magyar állampolgárok konzuli segítségnyújtása lesz. Tevékenységét Prizren (Dragash, Suhareka, Mamushe) és Gjakova (Rahovec, Malisheve) konzuli körzetben végzi.
 
 
A tiszteletbeli konzulátus tevékenysége elmélyíti a kölcsönös kapcsolatokat, amelyek még azokból az időkből erednek, amikor a Hunyadiakat és a Kastriotákat egy hosszú oszmánellenes szövetség egyesítette.

Prizren városa ennek a történelmi szövetségnek a szép emlékét állítja, Hunyadi János és harcostársa, barátja, Szkanderbég mellszobrai, amelyeket a magyar nagykövetség állított fel a Prizreni székesegyház udvarán.

A konzuli hivatal felállítása rávilágít Koszovó növekvő jelentőségére és Magyarország együttműködési lehetőségeire olyan közös érdekterületeken, mint a vízkezelés, az akvakultúra, valamint az információs technológia kormányzási lehetőségei.