ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A KONZULI SZOLGÁLATRÓL

 

Az alábbi menüsorban a magyar állampolgárok által Koszovóban igénybe vehető konzuli szolgáltatásokról tájékozódhat. Honlapunk a leggyakrabban igényelt szolgáltatásokhoz nyújt eligazítást. További tájékoztatásért, segítségnyújtásért forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

 

Tényleges veszélyhelyzetbe került magyar állampolgár számára a konzuli szolgálat segítséget nyújt. Kérjük, hogy tanulmányozza figyelmesen a Bajbajutott magyar állampolgár fejezetet, amely abban segít eligazodni, hogy a Konzuli Szolgálat miben tud Önnek támogatást nyújtani koszovói utazása vagy tartózkodása alatt. Ezen túlmenően, a pristinai magyar nagykövetségen az Állampolgárság menüpontban található információk szerint intézheti állampolgársági ügyét, ideértve az egyszerűsített honosítással kapcsolatos kérelem benyújtását. Útlevél, illetve E-személyiigazolvány menüpontban új útlevél – elveszett, ellopott, megrongálódott vagy megsemmisült útlevele pótlására, pedig hazatérésre jogosító ideiglenes magánútlevél –, valamint személyigazolvány igényléséhez kap tájékoztatást. A nagykövetség konzuli részlege közreműködik Koszovóban kötött házassága, válása vagy gyermeke születésének hazai anyakönyvezésében, illetve koszovói haláleset anyakönyvezésében, melyeknek mikéntjéről az Anyakönyvezés menüpontban olvashat. Ugyanezen pont iránymutatása alapján, Magyarországon már anyakönyvezett születési, házassági vagy halotti anyakönyvi eseményről kérhet külképviseletünkön anyakönyvkiállítást. Hitelesítés és tanúsítvány kiállítás menüpont aláírásának magánokiraton való hitelesítéséhez, illetve családi állapotának igazolásához ad iránymutatást. Külföldi és magyarországi lakcímlétesítésre, erkölcsi bizonyítvány igénylésére és ügyfélkapu nyitására is van lehetőség külképviseletünkön. Szükség esetén halottszállítással kapcsolatos ügyintézésben is tudunk segítséget nyújtani. A különböző ügytípusukhoz űrlapok a Nyomtatványok menüpontban találhatóak. Utazását megelőzőn tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján az utazási tanácsokra vonatkozóan. Javasoljuk továbbá, hogy utazását megelőzően regisztráljon a konzuli védelem honlapján, mellyel megkönnyítheti, hogy egy esetleges vészhelyzet, természeti csapás esetén a konzuli szolgálat felvegye Önnel, vagy családtagjaival a kapcsolatot.

Az egyes ügyek költségvonzatairól a Díjtáblázat menüpontban tájékozódhat. Konzuli ügyintézéssel kapcsolatos elérhetőségeinket az Ügyfélfogadás menüpontban találja.

Ügyintézéshez való időpontigénylés előtt, kérjük ellenőrizze a koszovói és a magyarországi Munkaszüneti napok menüpont listáját, mely időpontokban külképviseletünk zárva tart.

 

A bajba jutott magyar állampolgárnak saját hatáskörben történő segítségnyújtás független a nagykövetség nyitvatartási rendjétől!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium integritási tanácsadójával – Csiki Annabella  – a következő elérhetőségeken keresztül veheti fel a kapcsolatot:

Cím: 1027 Budapest, Bem rkp. 47.

E-mail: integritas@mfa.gov.hu

 

ÜGYINTÉZÉS