ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A KONZULI SZOLGÁLATRÓL

 

Az alábbi menüsorban a magyar állampolgárok által Koszovóban igénybe vehető konzuli szolgáltatásokról tájékozódhat. Honlapunk a leggyakrabban igényelt szolgáltatásokhoz nyújt eligazítást. További tájékoztatásért, segítségnyújtásért forduljon bizalommal munkatársainkhoz.

 

Tényleges veszélyhelyzetbe került magyar állampolgár számára a konzuli szolgálat segítséget nyújt (lásd a Veszélyhelyzet fejezetet). Ezen túlmenően, a pristinai magyar nagykövetségen állampolgársági ügyét intézheti, ideértve az egyszerűsített honosítással kapcsolatos kérelem benyújtását (részletesen az Állampolgárság menüpontban), új útlevelet, elveszett, ellopott, megrongálódott vagy megsemmisült útlevele pótlására hazatérésre jogosító ideiglenes útlevelet, illetve személyigazolványt igényelhet (részletesen az Útlevél, illetve E-személyi menüpontban). A nagykövetség konzuli részlege közreműködik Koszovóban kötött házassága vagy gyermeke születésének hazai anyakönyvezésében, illetve koszovói haláleset anyakönyvezésében, kiállíthatja a Magyarországon már anyakönyvezett születési, házassági vagy halotti anyakönyvet (részletesen az Anyakönyvezés menüpontban). Kérheti továbbá aláírásának hitelesítését magánokiraton illetve családi állapotának igazolását (részletesen a Hitelesítés és tanúsítvány kiállítás menüpontban), valamint erkölcsi bizonyítvány kiállítását (részletesen az Erkölcsi bizonyítvány menüpontban). Külföldi és magyarországi lakcímlétesítés bejelentésére is lehetőség van, melyhez bejelentőlap a Nyomtatványok menüpontban található.

Utazását megelőzőn tájékozódjon a Konzuli Szolgálat a honlapján az utazási tanácsokra vonatkozóan, melyet a következő linkre kattintva érhet el. Javasoljuk továbbá, hogy utazását megelőzően regisztráljon a konzuli védelem honlapján, mellyel megkönnyítheti, hogy egy esetleges vészhelyzet, természeti csapás esetén a konzuli szolgálat felvegye Önnel, vagy családtagjaival a kapcsolatot.

Kérjük, hogy tanulmányozza figyelmesen az alábbi tájékoztatót, amely abban segít eligazodni, hogy a Konzuli Szolgálat miben tud Önnek segíteni koszovói utazása vagy tartózkodása alatt.
 

 

ÜGYINTÉZÉS